Engleza americana - limba americana, americanizarea, engleza in Statele Unite ale Americii
engleza-online.ro - Resursa ta online pentru limba engleza! engleza-online.ro
engleza pentru tine
Home / Istoria limbii engleze / Engleza Americana
Retine pagina | Link aici | Trimite unui prieten

Engleza Americana

Limba Engleza Americana

Limba engleza a fost adusa in America de catre colonistii englezi in secolul al saptesprezecelea si acolo a cunoscut o imbogatire datorita valurilor de imigranti care au urmat

Cum a ajuns engleza in America

Limba engleza a fost adusa in America de catre colonistii englezi in secolul al saptesprezecelea.

Au existat trei mari perioade de imigratie:
1. Intre secolele 17 si 18, intre asezarea primilor colonisti in Jamestown si semnarea constitutiei dupa razboiul de independenta. In aceasta perioada, patru milioane de imigranti au venit in Noua Anglie, marea majoritate din Britania.

2. A doua perioada a tinut pana la razboiul civil din 1860 si in acest timp cele treisprezece colonii initiale s-au extins dincolo de Muntii Apalachieni, urmand ca pana la urma sa ajunga pe coasta vestica, la Oceanul Pacific. In aceasta perioada, aproximativ un milion si jumatate de imigranti au venit din Irlanda, datorita recoltei foarte proaste de cartofi din anul 1845, si tot atatia din Germania, dupa inabusirea revolutiei din 1848.

3. In cea de-a treia perioada, care a tinut pana la Al Doilea Razboi Mondial, America a intampinat valuri de imigranti veniti din tarile scandinave si in sudul si estul Europei (in special Italia).

O limba mai puternica

Prima perioada a fost cea mai importanta din punct de vedere lingvistic, deoarece s-a format un centru de greutate al populatiei vorbitoare de limba engleza, care a permis ca ceilalti imigranti sa fie absorbiti pe parcurs. La imbogatirea vocabularului au contribuit limbile vorbite de colonistii veniti din alte parti decat Anglia, precum si indienii americani. De asemenea, si-au facut aparitia americanismele, cuvintele care dadeau un alt inteles fata de acelasi cuvant folosit in Anglia. (de exemplu: eggplant, bullfrog, catfish).

Dialectele americane principale sunt: Northern (de nord), Midland (de mijloc), Southern (de sud), diferentele dintre acestea fiind in special de pronuntie.

| Engleza Veche | Engleza Mijlocie | Engleza Moderna | Engleza Americana | Viitorul limbii engleze |

^ Top