Engleza mijlocie - middle english, franceza, latina, limba engleza
engleza-online.ro - Resursa ta online pentru limba engleza! engleza-online.ro
engleza pentru tine
Home / Istoria limbii engleze / Engleza Mijlocie
Retine pagina | Link aici | Trimite unui prieten

Engleza Mijlocie

Limba Engleza Mijlocie (1100-1500)

Cucerirea normanda din anul 1066 a avut o influenta mai mare asupra limbii engleze decat oricare altul din istoria sa

Invadatorii din nord

Spre sfarsitul perioadei englezei vechi a avut loc un eveniment care a avut o influenta mai mare asupra limbii engleze decat oricare altul din istoria sa. Acest eveniment este cucerirea normanda din anul 1066.

Dincolo de Canalul Manecii, pe tarmul nordic al Frantei, se gaseste regiunea numita Normandia. Numele provine de la northmen (invadatorii din nord, in secolele noua si zece, dintre care unii au ramas si in Anglia). Cucerirea normanda din 1066 a adus influente majore ale limbii franceze asupra limbii engleze vorbita de majoritatea locuitorilor Angliei, in special in vocabular. Aceasta influenta a luat sfarsit la inceputul secolului 13.

Totusi, majoritatea covarsitoare a populatiei inca vorbea limba engleza, iar o mica parte din englezi, in special comerciantii si mestesugarii erau bilingvi.

Transformari

In aceasta perioada au avut loc schimbari foarte mari atat in gramatica (transformarea limbii dintr-una sintetica, cu multe inflexiuni, la una analitica) transformare care isi gaseste radacinile in perioada dinaintea cuceririi normande) cat mai ales in vocabular (pierderea multor cuvinte din engleza veche, care au fost inlocuite de cuvinte din limba latina si franceza).

Engleza supravietuieste

Pierderea Normandiei, razboiul de o suta de ani cu Franta, revolta taranilor de la sfarsitul seccolului 14, au contribuit la cresterea importantei limbii engleze si la renuntarea la limba franceza.

Limba engleza mijlocie a cunoscut foarte multe dialecte, in functie de zonele geografice ale Angliei. Dintre toate aceste dialecte, cel vorbit in regiunea Londrei (sub influenta facultatilor Oxford si Cambridge) a devenit standardul in engleza scrisa si vorbita.

| Engleza Veche | Engleza Mijlocie | Engleza Moderna | Engleza Americana | Viitorul limbii engleze |

^ Top
Doresti sa inveti o limba straina sau mai multe? Inscrie-te la newsletterul nostru gratuit:

Vreau sa invat:De cat timp inveti limba engleza?
Abia am inceput
De mai putin de un an
De 1-2 ani
De 3-5 ani
De 5-10 ani
De peste 10 ani

Engleza-Online.ro

© 2005 - engleza-online.ro