Limba engleza in istorie - Old English, Middle English, Modern English
engleza-online.ro - Resursa ta online pentru limba engleza! engleza-online.ro
engleza pentru tine
Home / Istoria limbii engleze
Retine pagina | Link aici | Trimite unui prieten

Istoria limbii engleze

Istoria limbii engleze

Influenta foarte mare pe care vorbitorii nativi de limba engleza, in special cei din Marea Britanie si S.U.A. o au asupra industriei filmului, radioului, muzicii, stiintei, Internetului, etc, au facut din limba engleza cea mai raspandita limba din lume.

Istoria limbii engleze
Engleza Veche
Engleza Mijlocie
Engleza Moderna
Engleza Americana
Viitorul limbii engleze

Puterea limbii engleze

In prezent, limba engleza contine aproximativ un milion de cuvinte (inclusiv jargonul, expresiile tehnico-stiintifice). Engleza este deci cea mai bogata limba din lume, cu o capacitate extraordinara de a creste si de a se transforma.

Limba engleza este a treia cea mai vorbita limba din lume, cu aproximativ 400 de milioane de vorbitori nativi si cel putin inca atatia care o folosesc ca si limba secundara. Dat fiindca primele doua cele mai vorbite limbi sunt chineza si hindusa, care sunt vorbite preponderent in China, respectiv India, limba engleza, care este vorbita pe scara larga in peste 100 de tari, poate fi considerata ca avand acelasi rol ca si limba latina, sau limba greaca, in vremea Imperiului Roman.
Dificultati:
- Limba cu foarte putina inflexiune, expresiile idiomatice
- Diferenta dintre cum se scrie si cum se citeste

Familii de limbi

Limbile sunt grupate in familii de limbi. O familie de limbi este un grup de limbi care au un parinte comun (de multe ori necunoscut).

Familia Indo-Europeana:
Limbi Germanice
   Limbi Vest-Germanice
      Limbi Anglo-Frisiene
         Limbi Anglice
            Limba Engleza

Familia Indo-Europeana (cunoscuta si sub numele de Ariana, Indo-Teutonica sau Indo-Germanica) are radacini foarte vechi, care nu pot fi urmarite inapoi in istorie.
Limbile care au supravietuit din aceasta familie se impart in unsprezece grupuri (sub-familii):
  • Indiana
  • Iraniana
  • Armeniana
  • Elenica
  • Albaniana
  • Italica
  • Baltic-Slavica
  • Germanica
  • Celtica
  • Hetita
  • Tochraniana

Limbile germanice se impart in trei grupuri:
  • Limbi Est-Germanice
  • Limbi Nord-Germanice
  • Limbi Vest-Germanice

Limbile Vest-Germanice contin un subgrup numit Anglo-Frisian, care contine grupul de limbi Anglice. Din limbile anglice face parte engleza veche, care s-a dezvoltat in engleza mijlocie, iar apoi in engleza moderna, vorbita si astazi.

Engleza face parte din limbile germanice. Acest lucru inseamna ca apartine aceluiasi grup lingvistic ca si germana, olandeza, daneza, suedeza, norvegiana. Aceste limbi au o structura gramaticala asemanatoare si multe cuvinte comune. Pe celalalta parte, mai mult de jumatate din vocabularul limbii engleze provine din limba latina. Astfel, limba engleza are multe cuvinte comune cu limba franceza, italiana, spaniola si portugheza.

Prin urmare limba engleza va avea aspecte familiare si pentru un vorbitor de limba germanica, si pentru un vorbitor de limba de provenienta latina.

Inceputurile

Din nefericire, nu se cunosc toate limbile vorbite pe teritoriul Angliei, dinaintea aparitiei limbii engleze. Primii oameni de pe teritoriul Angliei a caror limba o cunoastem sunt celtii . Limbile celtice se impart in limbi galice si limbi britanice. Limba celtica a fost prima limba indo-europeana care s-a vorbit pe teritoriul Angliei si inca mai este folosita de multi oameni acolo.

Limba latina

O alta limba care a fost folosita in Anglia aproximativ patru secole, inainte de aparitia limbii engleze, este limba latina. Limba latina a fost introdusa atunci cand Britania a devenit provincie a Imperiului Roman.
La jumatatea secolului I d.Hr., Britania a devenit provincie a Imperiuliu Roman. Imediat dupa aceea, a inceput romanizarea insulei. Au fost construite multe drumuri de foarte buna calitate, iar in multe orase au inceput sa apara case romane, bai, temple si chiar teatre.

Pana in secolul al treilea, crestinismul avansase pe insula, si romanizarea Angliei avansa la fel ca si in celelalte provincii romane.
De asemenea, limba latina a inceput sa fie folosita de unii locuitori ai insulei, alaturi de trupele romane stationate acolo. Dar limba latina nu a avut puterea sa tina piept invaziei germanice din secolul al cincilea, spre deosebire de limba celtica.

Triburile germanice

In anul 449, a inceput invazia Britaniei de catre triburile germanice, care sunt stramosii poporului englez. Aceste triburi au luat controlul insulei, i-au supus sau indepartat pe locuitorii celti ramasi in urma retragerii romane si au distrus asezamintele romane, pierzandu-se astfel majoritatea influentei pe care civilizatia Imperiului Roman o adusese.

La inceput, celtii ii numeau pe toti cuceritorii germanici saxoni. In timp insa, ei apar in textele latine sub numele de angli, iar tara se numeste Anglia. Totusi, in scrierile de rand, se folosea numele de limba Englisc (English). Numele deriva de la cuvantul Angle si era folosit fara distincite pentru toate limbile vorbite de triburile germanice. Astfel, tara si locuitorii se numeau Angelcynn (Angle-kin sau neamul Anglilor). Dupa anul 1000 este folosit Englaland (taramul ?land- Anglilor). Prin urmare, numele English este mai vechi decat England.

Formarea limbii engleze

Istoria limbii engleze se imparte in trei perioade:

| Istoria limbii engleze | Gramatica limbii engleze | Vocabularul limbii engleze | Sfaturi pentru invatarea limbii engleze |

^ Top




Noutatile engleza-online.ro pe e-mail:
De cat timp inveti limba engleza?
Abia am inceput
De mai putin de un an
De 1-2 ani
De 3-5 ani
De 5-10 ani
De peste 10 ani

Engleza-Online.ro

© 2005 - engleza-online.ro