Limba engleza moderna - modern english, US, UK, Australia, Africa
engleza-online.ro - Resursa ta online pentru limba engleza! engleza-online.ro
engleza pentru tine
Home / Istoria limbii engleze / Engleza Moderna
Retine pagina | Link aici | Trimite unui prieten

Engleza Moderna

Limba Engleza Moderna (1500-prezent)

Dezvoltarile stiintifice ale secolului douazeci au adus televiziunea, radioul, telefonul si automobilul, si toate acestea au ajutat la imbogatirea vocabularului limbii engleze.

De neoprit

Desi limba engleza avea o pozitie importanta in literatura secolelor 14 si 15, limba latina inca se impunea ca limba scrisa. Burghezia, care crestea in influenta in Anglia, a sprijinit folosirea limbii engleze. Reforma spirituala a adus scrierile lui Wyclif si traducerea Bibliei in engleza si o opozitie fata de Vatican, ceea ce a oferit un avantaj consistent limbii engleze.

In anul 1476, William Caxton a introdus tiparul in Agnlia, iar pana in anul 1640 erau 20.000 de scrieri tiparite in limba engleza. Aceast lucru a avut o mare importanta in raspandirea unei engleze standardizate, uniformizate, pe tot teritoriul Angliei. De asemenea, educatia castiga cat mai mult teren si tot mai multi oameni stiau sa citeasca si sa scrie.

Renasterea, Shakespeare, cresterea Angliei ca forta la nivel mondial si epoca de aur a coloniilor engleze in lume, dezvoltarea modalitatilor de transport (tren, vapor, etc) si de acces la informatie (ziare, literatura, etc) au avut toate influente puternice asupra limbii engleze, si au contribuit la formarea si transformarea ei in ceea ce cunoastem azi.

Engleza in lume

Dezvoltarile stiintifice ale secolului douazeci au adus televiziunea, radioul, telefonul si automobilul, si toate acestea au ajutat la imbogatirea vocabularului limbii engleze.

Astazi, limba engleza este standardizata in tari ca Anglia, Statele Unite, Canada, Australia. De asemenea, exista multe dialecte regionale, cum ar fi in Scotia de sud si in Irlanda, Africa, sudul Asiei. Dintre limbile hibride, bazate pe limba engleza, amintim: pidgin din Orientul Indepartat, bach-la-mar in insulele din Pacific in nord-vestul Americii, chinook, engleza negro din Guiana, engleza kroo si kroo-boy din vestul Africii.

| Engleza Veche | Engleza Mijlocie | Engleza Moderna | Engleza Americana | Viitorul limbii engleze |

^ Top
Doresti sa inveti o limba straina sau mai multe? Inscrie-te la newsletterul nostru gratuit:

Vreau sa invat:De cat timp inveti limba engleza?
Abia am inceput
De mai putin de un an
De 1-2 ani
De 3-5 ani
De 5-10 ani
De peste 10 ani

Engleza-Online.ro

© 2005 - engleza-online.ro