Engleza veche - Old English, celtica, latina, limbi germanice
engleza-online.ro - Resursa ta online pentru limba engleza! engleza-online.ro
engleza pentru tine
Home / Istoria limbii engleze / Engleza Veche
Retine pagina | Link aici | Trimite unui prieten

Engleza Veche

Limba engleza Veche (450-1100)

Limba engleza a suferit asa de multe schimbari in timp, incat engleza veche poate fi inteleasa de cei cu studii speciale.


O alta limba

Engleza veche a avut patru dialecte:
  • Northumbrian
  • Mercian
  • West Saxon
  • Kentish

Limba engleza a suferit asa de multe schimbari in timp, incat engleza veche poate fi inteleasa numai de cei cu studii speciale.

Un aspect important al limbii engleze vechi este faptul ca are vocabularul format in mare parte din cuvinte germanice, care nu se mai regasesc in engleza moderna, dat fiind ca dupa cucerirea Angliei de catre francezi, limba engleza a imprumutat foarte multe cuvinte de origine latina, renuntand la bagajul germanic.

Gramatica englezei vechi era de asemenea diferita de cea a englezei moderne.
Engleza este o limba inflexionala, si limbile inflexionale pot fi sintetice sau analitice. (inflexiune = intonare, modulare, tonalitate)
O limba sintetica indica relatia intre cuvintele dintr-o propozitie in mare parte cu ajutorul inflexiunii. In cazul limbilor Indo-Europene, aceasta inseamna terminatiile substantiviului, adjectiului, verbului si pronumelui. Aceasta terminatie permite ca ordinea cuvintelor din propozitie sa poata fi schimbata, fara a se altera sensul propozitiei. In engleza moderna, nu se folosesc terminatii, ci sensul propozitiei este dat de ordinea cuvintelor, care este fixa.
Astfel, limba engleza moderna este o limba analitica, iar limba engleza veche este o limba sintetica.

Limba scrisa

Din literatura englezei vechi, trebuie amintit poemul folcloric Beowulf, care are in jur de 3000 de randuri si povesteste actele de eroism ale unui tanar luptator pe nume Beowulf, care a omorat monstrul Grendel, ce teroriza imparatia lui Hrothgar, dar care la randul lui este omorat ani mai tarziu, de un dragon ce scuipa flacari. De asemenea, exista multe poezii scrise in limba engleza veche, precum si multe scrieri crestine, traduceri si parafrazari din Vechiul si Noul Testament. Engleza veche nu duce lipsa nici de scrieri in proza, in mare parte predici, carti religioase sau carti despre morala crestina.

Influente

Engleza veche a fost influentata, in principal, de celtica (a fostilor stapani ai insulei), limba latina (prin introducerea crestinismului in Anglia), si limba scandinava (a vicking-ilor, care au pradat Anglia in secolele noua si zece, iar unii din ei chiar au ramas pe insula).

De mentionat ca introducerea crestinismului in Anglia a avut efecte importante asupra limbii vorbite, dat fiindca limba in care se oficiau serviciile divine era latina, care in acest fel se facea din nou auzita pe insula. In majoritatea manastirilor si bisericilor mai mari s-au format scoli, care au exercitat o puternica influenta asupra vietii si culturii engleze, precum si asupra limbii engleze vechi.

| Engleza Veche | Engleza Mijlocie | Engleza Moderna | Engleza Americana | Viitorul limbii engleze |

^ Top
Doresti sa inveti o limba straina sau mai multe? Inscrie-te la newsletterul nostru gratuit:

Vreau sa invat:De cat timp inveti limba engleza?
Abia am inceput
De mai putin de un an
De 1-2 ani
De 3-5 ani
De 5-10 ani
De peste 10 ani

Engleza-Online.ro

© 2005 - engleza-online.ro